Instructiuni de utilizare discuri diamantate

Published : 2017-07-03 21:15:58
Categories : Articole diverse

Va rugam sa va reamintiti aceste instructiuni. Acestea va ajuta si va asigura ca manipulati/utilizati tehnic corect si sigur sculele diamantate.

Montajul Corect

Diametrul gaurii de prindere a sculei diamantate trebuie sa fie exact acelasi diametru ca al axului masinii pe care se utilizeaza. Sageata de pe scula diamantata va indica directia de rotatie a sculei diamantate. Sculele diamantate cu posibile dezechilibrari sau bataie in laterala pot cauza vibratii foarte puternice in timpul utilizarii deci in niciun caz nu se vor monta sau utiliza. Scula diamantata se va monta totdeauna pe axul masinii dar niciodata pe partea filetata a acestuia. Flansa de strangere trebuie sa fie curate, fara bavuri, sau crapaturi, fara rugina sau namol de la taiere/polizare.

Manipulare corecta

Sculele diamantate si in special discurile diamantate nu au nevoie de forta de apasare pe materialul de lucru. Greutatea masinii este suficienta ca forta de apasare pe material. Diametrul discului trebuie sa fie ales in functie de adancimea de taiere.

De exemplu:

Adancime de taiere Diametrul discului

20 mm 105, 115, 125, 150 mm

30 mm 180 mm

40 mm 230 mm

50 mm 300 mm

70 mm 350 mm

100 mm 400 mm

Discurile diamantate nu sunt potrivite pentru taiere metal, lemn si plastic(exceptie cand discul permite utilizarea pentru aceste aplicatii). Obiectele cu sectiune mai mare decat limita de taiere, vor fi taiate din mai multe treceri successive.

Viteza periferica

Viteza periferica este in functie de duritatea si abrazivitatea materialului de taiat. Timpul de taiere (cm2/min) durata de viata a sculei diamantate sunt conditionate de viteza periferica impreuna cu rata de avans. Daca viteza de rotatie este prea mare discul va devein bont iar daca viteza este prea mica se va toci prea repede pe exterior. In general ghidul pentru viteza este:

20-25 m/s pentru material omogene si dure (de exemplu quarzit, corund, portelan, sticla)

25-40 m/s pentru material semidure si material cu structure poroase (de exemplu granit, caramida refractara etc)

30-50 m/s pentru material moi si abrasive (de exemplu caramida de calcar, marmura, beton etc)

Viteza maxima de 80 m/s nu trebuie atinsa decat in conditii speciale. Pentru taiere umeda, cititi instructiunile de utilizare ale producatorului/furnizorului masinii cu care efectuati operatiunea de taiere.

Racirea

Cand efectuati taiere uscata, in timpul operatiunii de taiere este necesara o pauza de aproximativ 10 secunde la fiecare 20 secunde de taiere, pentru a permite racirea discului. Masina si discul vor fi scoase din materialul taiat in timpul acestor pauze de racire. In timpul procesului de taiere umeda, tot timpul trebuie sa fie suficiend lichid pentru racirea discului si pentru a putea scoate resturile provenite de la materialul taiat. Orificiile speciale vor fi tot timpul in pozitia de a putea elimina apa din taietura materialului.

Indreptare/Viteza de taiere

Pentru Indreptarea si reascutire discului, efectuati doua,trei taieturi in piatra pisata. Daca nu aveti la indemana asa ceva puteti efectua taietura in material cu granulatie grosiera, in caramida moale sau caramida de calcar.

Siguranta

Discurile diamantate sunt produse pentru taieturi drepte. Taieturile curbe sau polizarea pe o parte a discului, pot duce la fisurarea discului sau la ruperea segmentelor rezultand astfel serioase accidente care pot rani utilizatorul sau persoane din apropiere.

Sculele diamantate deteriorate sau sparte nu se vor utiliza. De asemenea nu se pot utiliza discuri cazute sau aruncate. Sculele diamantate deteriorate si/sau sculele diamantate nepotrivite si/sau sculele diamantate neutilizate correct pot produce accidente serioase oamenilor si pot cauza avarii importante masinilor sau materialelor utilizate.

Cand lucrati cu scule diamantate sunt necesari ochelari de protective cu protectii laterale. De asemenea se recomanda utilizare de masca de protectie, casti antifonice, si manusi de protectie.

Cand se taie material care contin quartz, se recomanda utilizarea unui sistem de absortie a prafului.

Inainte de inceperea lucrului, verificati cu atentie si asigurati-va ca toate sistemele de protectie ale masinii functioneaza corect.

Nerespectarea instructiunilor de mai sus, duc la pierderea garantiei sculei diamantate si cresc riscul de accidente

Share this content